Hoe vind je je passie?

Je kent ze vast wel, van die mensen met een passie. Een passie voor sport, een passie voor auto’s, een passie voor lesgeven. Passie, passie, passie. En daar kom jij. Jij voelt helemaal geen passie voor iets. Je vindt je leven wel prima, maar nou niet echt gepassioneerd. En eigenlijk kijk je er wel met een vleugje jaloezie naar, naar die mensen die wel een passie hebben.

Heel eerlijk, ik denk dat het woord passie wel een beetje een overschat iets is. Niet iedereen is gemaakt om vol vuur en energie, gepassioneerd door het leven te gaan. MAAR, ik geloof er wel in dat ook jij kunt vinden wat goed bij je past en waar je warm van wordt. Van vandaag op morgen? Nee, dat niet. Maar wel door ‘trial and error’, vallen en opstaan. Ik heb 5 tips voor je over hoe jij jouw passie kunt vinden.

5 manieren om je passie te vinden

1. Denk na over wat je gelukkig maakt: wat brengt jou echt blijdschap en waar word je enthousiast van? Wat doe je graag in je vrije tijd? Welke series kijk je graag? Welke artikelen of boeken lees je graag? Welke onderwerpen bespreek je graag met je vrienden of familie? Breng dit in kaart en ontdek op deze manier in welke dingen jij van nature geïnteresseerd bent.

2. Probeer nieuwe dingen: Alleen maar denken aan wat je leuk vindt of zou kunnen vinden gaat je niet helpen. Je kunt je passie niet ontdekken door er alleen maar aan te denken. Je moet nieuwe dingen proberen en kijken wat je aanspreekt. Ga eens naar die dansworkshop of een event over interieur als dat je leuk lijkt. Begin met een nieuwe hobby. Experimenteer. En dat kan gewoon met verschillende dingen. Totdat je gevonden hebt wat je wilt blijven doen.

3. Zoek naar patronen. Welke dingen komen meer dan eens terug in jouw leven? Heb je bijvoorbeeld vaker gesprekken met vriendinnen waarbij je ze helpt om een probleem waarmee ze zitten, op te lossen? Of word jij vaak gevraagd om een uitje te bedenken dat je kunt doen met je familie? Of krijg jij vaak een heel voldaan gevoel als je ergens orde in hebt aangebracht? Dit zijn dingen in je dagelijks leven die zo gewoon voor je zijn, dat ze echt niet meer bijzonder voor je voelen. Maar dat zijn wel juist de dingen waar jij om gewaardeerd wordt door je omgeving én die je gemakkelijk af gaan. Daar zou maar zo iets van jouw passie in kunnen zitten.  

4. Denk na over je waarden. Wat is er voor jou van wezenlijk belang in je leven. Wat waardeer je het meest? Je passie is vaak verbonden met je waarden en kan een manier zijn om jouw waarden uit te drukken. Als ‘actief zijn’ een belangrijke waarde voor je is, zul je niet blij worden van achter je computer zitten van 9 tot 17uur. Is duurzaamheid belangrijk voor je, dan kan daar een passie in schuilen en zou je in die richting verder kunnen zoeken. Vind je het belangrijk om er te zijn voor anderen, dan is dat iets waar je in verder zou kunnen zoeken naar jouw passie.

5. Vraag om feedback. Praat met vrienden en familie over waar ze denken dat jij goed in bent en waar ze denken dat je een passie voor hebt. Soms kunnen anderen dingen in ons zien die wij zelf niet kunnen zien. Maar pas hierbij wel op, want zij zien soms ook dingen waar jij goed in bent, die jij helemaal niet waardeert in jezelf of die je niet leuk vindt om te doen.

Het vinden van je passie is een reis en het kan even duren om te ontdekken wat jou echt interesseert en ‘aan’ zet. Wees niet bang om verschillende mogelijkheden uit te proberen, en houd een open blik!

Ben jij klaar om heel helder te gaan ontdekken wat jouw talenten zijn en te onderzoeken waar jouw passie ligt? Plan dan nu een vrijblijvend kennismakingsgesprek in, om te kijken of de TalentScan iets voor jou is.

Gepubliceerd door Mirna Dijkstra

Ik help jou met het helder krijgen van je talenten en mogelijkheden.

Geef een reactie

%d