Hoe start je jouw zoektocht naar werk dat écht bij je past?

Je bent je werk meer dan zat. De dagen lijken weken te duren en zelfs in je vrije tijd vreet het energie. Je telt de uren af tot je weer ‘moet’. Het voelt eigenlijk steeds zwaarder en je weet en voelt heel duidelijk dat je het anders wilt. Maar HOE? Hoe start je nu die zoektocht naar werk dat écht bij je past? Waar je wel plezier en voldoening uit haalt. Als je dit leest heb je in ieder geval al een heel belangrijke stap gezet: je erkent dat je het zo niet langer wilt én hebt (al is het maar een klein beetje) hoop dat het anders, beter, fijner kan.

Hoe start je jouw zoektocht naar werk dat écht bij je past?

Zoals ik al schreef, start het met erkennen dat je dat wat je nu doet, hoe je leven er nu uitziet, niet meer wilt. Het mag anders, het is tijd voor de 2.0 versie. Dat erkennen is het startpunt van de zoektocht. Maar dat is ook een punt waarop je heel gemakkelijk kunt blijven hangen. Want anders willen is absoluut nog geen anders doen. Zolang je ermee in je hoofd blijft zitten, verandert er niets. Hoe kom je dan tot actie? En vooral tot nuttige actie?

Stop met wanhopig zoeken

Het allereerste wat ik je wil aanraden is het stoppen met wanhopig zoeken. Dat is vast iets wat je al wel gedaan hebt. In het gevoel van ‘ik wil hieruit!’, een vacaturesite openen en uren scrollen door de banen die eventueel voor jou zouden kunnen zijn. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar mij leverde dat vaak een heel onvoldaan gevoel op. Ik ziet vacatures die lijken op de baan die je nu hebt (wat je meer van hetzelfde zal geven) of je ziet vacatures waarop je niet durft te solliciteren, want geen ervaring, niet de goed opleiding, kan ik niet, wordt vast niks… Dus voor nu: STOP ERMEE!

Maar wat moet je dan wel doen?

1. Ga eerste eens even zitten met je ellende. 😉

Pak pen en papier, of digitaal papier en schrijf alles op wat je nu niet leuk vind in je werk. Van die vervelende collega, tot de klussen die je met tegenzit doet, van elke dag op kantoor moeten zitten, tot altijd maar thuis moeten werken, van vervelende klanten tot een verschrikkelijke baas. Schrijf alles op. En denk er ook eens wat dieper over na. Want alleen ‘die vervelende collega’ is misschien wat oppervlakkig. Wat maakt die collega zo vervelend? Doe dit voor alles wat je opschrijft? Waarom? Als je heel helder hebt wat je niet wilt, kom je sneller tot wat je wél wilt.

2. Wat wil je wel?

Vaak is benoemen wat je wel wilt veel lastiger dan wat je niet wilt. Je weet waar je je nu aan stoort en wat je als vervelend ervaart. Maar wat wil je daarvoor in de plaats? Probeer de dingen die je nu niet wilt eens om te draaien. Moet je alle dagen naar kantoor op dezelfde tijden en vind je dat vervelend? Misschien wil je dan meer vrijheid in waar je werkt en zelf je tijd kunnen indelen. Voel je je erg gecontroleerd op je werk? Misschien heb dan behoefte aan meer eigen verantwoordelijkheid.

Denk groot en schrijf ook hier weer op wat je wel zou willen. Schrijf het zo ideaal mogelijk op, ook al denk je nu dat het niet haalbaar is. Het kan wel heel helder maken waar je naar verlangt.

Meer tips om jouw zoektocht te starten? Download het e-book: 4 do’s en don’ts in jouw zoektocht naar werk dat écht bij je past.

3. Onderzoek wat jouw kwaliteiten zijn

Waar ben je echt goed in? Misschien heb je daar zelf een duidelijk beeld van, maar het kan ook heel goed zijn dat je op dit moment aan alles twijfelt. Of dat je denk: ik ben hier misschien wel goed in, maar ik vind het niet leuk. Verzamel ze allemaal. Schrijf ze op en schrijf er ook bij of je er zelf blij van wordt of niet. Vraag een aantal mensen om je heen, vrienden of collega’s om jou kwaliteiten op te noemen. En vraag je ook dan weer af of je blij wordt van die kwaliteiten of dat je ze niet zo leuk vindt en er geen energie van krijgt. Er zijn namelijk ook kwaliteiten die je wel hebt aangeleerd, maar die je niet van nature in je hebt. Vaak zijn dit dingen waar je erg om gewaardeerd wordt, maar die jou ontzettend veel energie kosten. Je kunt ergens wel goed in zijn, maar als het alleen maar energie kost, gaat het je op langere termijn niet blij maken.

Vanuit jouw kwaliteiten zoeken naar een nieuwe baan

Vanuit de kwaliteiten die je nu verzameld hebt van jezelf, kun je gaan zoeken naar iets wat echt past. Vind je het lastig om je kwaliteiten echt helder te krijgen? Of voel je op dit moment weinig zelfvertrouwen over je eigen kunnen? De TalentScan kan je weer vertrouwen in je kwaliteiten teruggeven. De scan maakt duidelijk waar jouw natuurlijke en aangeleerde kwaliteiten liggen, zodat je weet waar je je het beste op kunt richten én wat je mag loslaten.

Je kunt gemakkelijk een kennismakingsgesprek met mij plannen om te kijken of de TalentScan past bij jouw situatie.

Gepubliceerd door Mirna Dijkstra

Ik help jou met het helder krijgen van je talenten en mogelijkheden.

Geef een reactie

%d