Wat ik ontdekte over mezelf – deel 2

Op de momenten dat het niet zo goed met mij ging de afgelopen periode (lees hier meer), was ik niet alleen maar bezig met verdwijnen in mijn modderpoel van ellende. Ik voelde me belabberd, dat wel, maar ik was ook op zoek. Op zoek naar mezelf. Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Wat ik tot nu toe gedaan heb is het niet, maar wat dan wel? Ik wist niet precies waar ik naar zocht, maar ik zocht.

Deze zoektocht ken ik al wat langer. Steeds weer komt het terug. Voor mij betekent dat, dat ik nog niet ben waar ik wil zijn, waar ik moet zijn. Blijkbaar heb ik nog meer kennis nodig over mezelf om te ontdekken wat ik echt wil, waar ik echt gelukkig van wordt. Dat zoeken betekent overigens niet dat ik de hele dag zat te googelen naar oplossingen voor mijn ‘probleem’, maar ik scrolde wel heel wat uurtjes door social media.

‘Toevallig’ bij de masterclass

En ‘toevallig’ (ik geloof niet in toeval 😀) kwam ik op facebook een advertentie tegen voor een gratis masterclass. Een masterclass van Renee Boelaars (van wie ik tot op dat moment nog nooit had gehoord) met de titel ‘4 bewezen stappen om je droombaan te ontdekken’. Zoals ik in mijn vorige blog over Human Design al schreef, voel ik soms dat ik ergens op moet reageren, ook al weet ik nog niet precies waarom. Dit was ook zoiets. Ik schreef me in voor deze masterclass.

Niet lang nadat ik me inschreef vond deze masterclass plaats en ik was er live bij. Nu is me van de masterclass niet eens zo heel veel bijgebleven qua inhoud, maar wel qua gevoel. Ik voelde ontzettend veel herkenning bij het verhaal dat Renee vertelde. Over niet écht doen waar je gelukkig van wordt en niet alle kwaliteiten gebruiken die je in je hebt. Ze vertelde in de masterclass ook over het traject dat zij aanbiedt en de TalentScan die daar onderdeel van is. 

En net zoals ik wist dat ik bij deze masterclass aanwezig wilde zijn, wist ik ook dat ik deze TalentScan nodig had! Ja, zoveel hoop had ik er echt op gevestigd. Dit zou mij de duidelijkheid gaan geven die ik nodig had, dat voelde ik! Dus ik plande een eerste telefoongesprek in met Renee en we maakten een afspraak voor deze TalentScan.

Wat is een TalentScan?

De TalentScan die ik gedaan heb ik is een soort test die je online maakt. Deze test richt zich op zowel je bewuste als op je onbewuste. Deze twee komen dan samen in een rapportage die ontzettend veel helderheid geeft over de talenten waarvan je je bewust bent én de talenten die je wel hebt, maar die nog niet voldoende gebruikt zijn. En daarbij komen er ook nog kwaliteiten naar voren die je wel hebt, maar niet van nature. Die dus aangeleerd zijn, die je nodig hebt gehad ergens in je leven, maar je niet altijd de meeste energie geven.

En man… Het kostte helemaal niet veel tijd om deze scan te ‘maken’, maar het gaf mij zo’n ontzettende bak duidelijkheid over wie ik ben, wat ik kan én wat ik nog veel meer mag laten zien. 

Wat ik eruit haalde

De scan vulde ik dus online in en de uitkomst hiervan vertelde Renee mij in een twee uur durend gesprek op haar werkplek in Amersfoort. Het gesprek vloog echt voorbij en ik voelde me door Renee én door de uitkomst van mijn scan zo gezien voor wie ik ben. Alles waarvan ik weet dat ik het kan, lag op tafel. En alles waarvan ik stiekem droom lag ook op tafel! Ja, het lag letterlijk op tafel, kwaliteiten op een soort ‘speelbord’. Het is een beetje lastig in tekst uit te leggen, maar het wordt echt visueel gemaakt met deze methode. 

Ik zal in het kort vertellen wat er voor mij vooral uitkwam. Allereerst kwam naar voren dat ik heel feitelijk ben ingesteld van nature. Ik verzamel feiten, analyseer en orden. Hierin herken ik mezelf helemaal. Ik hou ervan nieuwe informatie te krijgen, opleidingen te doen en informatie te overdenken. Zo heb ik na de Havo ook nog Vwo gedaan en hou ik ontzettend van quizzen op tv, haha!

Een tweede kwaliteit die ik van nature heb is dat ik mensgericht ben. En specifieker: ik voel vaak aan wat een ander bedoelt en nodig heeft. Met dit van nature in me, is het helemaal niet zo gek dat ik voor de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening gekozen heb. Dat menselijke zit er gewoon in. En ik weet dat ik deze kwaliteit ook echt gebruikt heb toen ik gedichten op maat schreef onder de naam Woordenwensjes: aanvoelen wat iemand bedoelt en dat in woorden vatten, was precies wat ik deed. 

Wat nog niet zo overduidelijk was

Tot zover de overduidelijke eigenschappen die ik al van mezelf kende. Nu volgden de kwaliteiten die ik wel in me heb, maar die ik nog niet zo goed zie van mezelf. Dat is bijvoorbeeld richting geven. Vanuit alles wat ik weet en zie (mijn eigen visie) afstand nemen en kijken naar de lange termijn mogelijkheden en daarin koers bepalen. 

Daarnaast zou ik mijn zakelijke kwaliteiten, die ik blijkbaar heb, meer mogen inzetten. Samenwerken met anderen om resultaten te behalen en mensen echt verder helpen en hierin vasthoudend zijn. 

En hoewel deze kwaliteiten in het rijtje horen van ‘nog niet zo ontwikkeld’, herken ik ze wel. En dan vooral in de omgekeerde variant. Ik heb veel gewerkt in hulpverlening waar ik niet zoveel resultaat zag en/of behaalde met de cliënten met wie ik werkte. Dit vond ik altijd één van de lastigste dingen van mijn werk als hulpverlener. Ongemotiveerde cliënten met wie ik (of we) weinig resultaat behaalde. Het wordt tijd om dat anders te gaan doen!

Wat nu?

Dit was in het kort wat uit mijn scan kwam (het was in werkelijkheid nog veel meer dan dit!) en ik kan bijna niet in woorden uitdrukken wat het voor mij betekende. Het gaf me heel veel herkenning en duidelijkheid over wat ik tot nu toe mis in mijn werk en het geeft ook weer ontzettend veel richting aan wat ik wel wil. Terwijl we mijn uitkomsten van deze scan bespraken, raakte ik steeds enthousiaster over deze methode. Dit zou iedereen die niet precies weet wat ie wil in z’n werk moeten doen! Iedereen die vastloopt en het niet meer naar zijn zin heeft. Ik had al eerder overwogen om mensen te gaan helpen die vastlopen in hun leven, bijvoorbeeld op werkgebied, en nu vormde zich ter plekke het plan om dit ook daadwerkelijk te gaan doen. Met behulp van deze scan en mijn eigen ervaringen met vastzitten in werk dat niet past en als hulpverlener.

Eenmaal thuis besloot ik uit te gaan zoeken of ik hiervoor een opleiding zou kunnen doen en dat bleek te kunnen. Dus start ik heel binnenkort aan de opleiding om te leren hoe ik deze scan ook kan toepassen en anderen kan ondersteunen in hun zoektocht naar ‘wat wel’! 

Oefenen

Onderdeel van deze opleiding is het oefenen van deze TalentScan. Ik heb al een aantal mensen bereid gevonden om het bespreken van deze scan mee te oefenen, maar mocht jij ook voordelen voor jezelf zien in het doen van deze TalentScan? Laat het me dan even, wie weet kan ik je helpen.

Gepubliceerd door Mirna Dijkstra

Ik help jou met het helder krijgen van je talenten en mogelijkheden.

Geef een reactie

%d