Wat ik ontdekte over mezelf – deel 1

Human Design. Ik was het al een keer eerder tegengekomen, maar toen deed het me niet zoveel. Een paar weken geleden kwam het weer voorbij. En ineens voelde ik dat ik er nu wel iets mee ‘moest’: uitzoeken wat het is en wat het voor mij inhoudt. Dus dat deed ik. En zoals ik van mezelf herkende, dook ik er helemaal in. Ik zocht er websites over op, keek er video’s over op YouTube en ging op Instagram mensen volgen met veel kennis over Human Design.

En weet je wat ik (onder andere) ontdekte? Dat deze manier van informatie tot me nemen heel erg past bij mijn Human Design, mijn blauwdruk. Dat het helemaal bij mij past om me aangetrokken te voelen tot nieuwe dingen en daar dan helemaal in te duiken. Zonder op dat moment precies te weten wat ik eraan ga hebben. Voelen dat het voor mij is en dan gaan! 

De manier waarop jij werkt 

En dát, de manier waarop jij als persoon werkt, is dus precies waar Human Design je bij kan helpen. Het geeft je inzicht in wie je bent en is een mooie manier om zelfonderzoek te doen. Dus mijn vraag ‘Wie ben ik eigenlijk?’, waar ik mijn vorige blog over schreef, was een mooie om mijn onderzoek in Human Design mee te starten. 

Human Design is een systeem, gebaseerd op vele verschillende wetenschappen en spirituele zienswijzen (o.a. astrologie, genetica, kwantumfysica, het chakra-systeem). Het gaat ervan uit dat het moment en de plaats van jouw geboorte bepalen hoe jij bent als mens. Welke unieke eigenschappen bij jou horen en hoe jij jouw energie het beste kunt gebruiken. Door middel van je geboortegegevens wordt berekend wat jouw blauwdruk is. 


En deze blauwdruk is een, op het oog ingewikkeld, plaatje. Als je het voor het eerst ziet zul je er niet veel van begrijpen. En dat hoeft ook helemaal niet. Ik zal je meenemen in mijn eerste stappen in deze nieuwe wereld en dan voel jij vast of je er meer van wilt weten. Ik ga niet helemaal uitleggen wat het allemaal precies inhoudt, want daarvoor heb ik niet voldoende kennis en ervaring met dit systeem.

Hier rechts zie je een voorbeeldje van een Human Design Bodychart.


Manifesting Generator

Één van de eerste dingen die je ontdekt als je jouw blauwdruk opzoekt, is welk type je bent. Er zijn vijf verschillende types en deze zeggen iets over jouw energie: Generator, Manifestor, Manifesting Generator, Reflector en Projector. 

Ik blijk een Manifesting Generator te zijn. Dat betekent dat ik energetisch dingen aantrek die goed voor me zijn. Daarbij heeft een Manifesting Generator toegang tot een consistente bron van energie. Maar dit geldt alleen als je doet wat je écht leuk vindt! En dat is voor mij een ontzettend herkenbaar punt. Als ik iets heel leuk vind kan ik er tot midden in de nacht mee doorgaan zonder moe te worden. 


Dit herken ik bijvoorbeeld heel erg uit de tijd dat ik mezelf leerde handletteren. Ik heb toen avonden achter elkaar aan de keukentafel geoefend en vond het heerlijk! Maar ik herken ook (en vooral) de andere kant: als ik dingen doe die niet goed voor me zijn, vloeit alle energie weg. Voor een Manifesting Generator is het heel belangrijk om te gaan ontdekken wat je echt wilt. Doordat ik dit ontdekte, voelde ik zoveel erkenning voor hoe ik me in mijn werkleven vaak gevoeld heb!


Een ander grappig puntje wat ik las en herkende is dit: een Manifesting Generator is niet lineair, eerder een beetje all over the place. Als ik iets nieuws leer, doe ik dat namelijk niet van A t/m Z, maar helemaal door elkaar. Ik begin misschien wel bij het begin, maar duik daarna vooral in de stukjes die me interesseren. Kan handig zijn, omdat je dan snel leert. Maar is natuurlijk ook een valkuil omdat je stukjes die ook belangrijk blijken te zijn, misschien hebt overgeslagen. Een ander risico hiervan is dat anderen je manier van werken niet altijd snappen. Als je iets aan een ander moet duidelijk maken is het handiger om dat wel van A tot Z te doen.


Onderbuikgevoel

Wat er ook uit je Human Design blauwdruk naar voren komt, is welke manier van reageren voor jou het beste is. Ook dit was ontzettend verhelderend voor mij. Voor een Manifesting Generator is het belangrijk om te reageren. Dit betekent dat je niet zelf het initiatief moet nemen in iets, maar moet afwachten tot er iets voorbij komt dat jouw aandacht trekt en daarop moet reageren. Dit betekent dan ook weer niet dat je de hele dag gaat zitten wachten tot het juiste voorbij komt, maar dat je gewoon je dingen doet en vanzelf merkt wat jouw aandacht trekt.

Per persoon kan het verschillen waar je dan naar moet luisteren. De één moet naar zijn hart luisteren, de ander naar zijn onderbuik en voor weer een ander kan het goed zijn om eerste een poosje te wachten en ergens een nachtje over te slapen. Voor mij is het zo dat ik moet luisteren naar wat mijn onderbuik zegt. En dit vind ik een lastige! Ik ben echt een denker en ga vaak voor- en nadelen van iets op een rijtje zetten. Dit past dus helemaal niet bij mij. Als iets goed voelt, is het vaak ook goed en mag ik dat gaan volgen.

Een goed voorbeeld daarvan is dat ik een aantal jaren geleden koos voor een preventieve borstamputatie. Ik bleek namelijk drager van de BRCA2-genmutatie en had een heel hoog risico om borstkanker te krijgen. Ik wist met alles wat ik in me had, 100% zeker dat ik niet met dat risico door kon en mijn borsten wilde laten amputeren. Niemand kon mij hierin op andere gedachten brengen. Dit was echt mijn onderbuikgevoel dat sprak. En dat voelde eigenlijk ontzettend krachtig! Nu is het voor mij de kunst om hier vaker naar te luisteren en te durven volgen. 

Frustratie!

Nog iets dat ik ontdekte die belangrijk voor mij zijn: elk Human Design type heeft een andere manier om te merken of je volgens jou blauwdruk leeft of niet. Bij een Manifesting Generator is dat frustratie en woede. Ook een zwaar, verveeld of down gevoel hoort hierbij. Het is dus helemaal niet gek dat ik de laatste jaren gefrustreerd raakte als ik werk deed waarvan ik voelde dat het niet voor mij was! En het is ook niet gek dat ik dit de laatste maanden weer zo sterk gevoeld heb. Het geeft me ontzettend veel rust om dit te weten en daarnaar te ‘mogen’ luisteren van mezelf. 

En dit alles is nog maar een heel klein stukje van wat je allemaal kunt ontdekken als je je gaat verdiepen in Human Design. Dus, als het jouw aandacht heeft getrokken, ga vooral eens op onderzoek uit of vraag bij iemand die er meer verstand van heeft, een reading aan.

Te zweverig?

Nu weet ik dat veel mensen dit te zweverig zullen vinden. Te veel overlap met de horoscoop bijvoorbeeld? En hoezo zegt het moment van geboorte iets over jouw manier van leven? Ik snap dat je sceptisch bent en dat was ik ook wel in het begin. Maar inmiddels heeft het mij veel geleerd over hoe het voor mij goed is om te reageren en keuzes te maken. Ik voel een soort erkenning voor waar ik al lange tijd mee geworsteld heb. 

Maar, naast dat ik me verdiept heb in Human Design, deed ik ook nog iets anders om mezelf en mijn kwaliteiten beter te leren kennen. Ik ging namelijk naar Renee Boelaars om een TalentScan te doen. Naast het, voor mijn gevoel, iets spiritueler Human Design, kreeg ik bij Renee zoveel ontzettend praktische handvatten om mijn (werk-)leven verder, beter en anders in te vullen dan ik tot nu toe heb gedaan. Maar daarover in een volgend blog meer!

Gepubliceerd door Mirna Dijkstra

Ik help jou met het helder krijgen van je talenten en mogelijkheden.

Eén opmerking over 'Wat ik ontdekte over mezelf – deel 1'

Geef een reactie

%d